Fotolinjen

ANSÖK HÄR !


Fotolinjen kommer inte att ta emot ansökningar för hösten 2019!!

Foto allmän tar emot ansökningar som vanligt!

Fotolinjen på Fridhems Folkhögskola är en ettårig grundutbildning i fotografi, med fokus på den berättande bilden. Du som söker vill börja ta ditt fotograferande på allvar, antingen för att förbereda dig inför vidare utbildning, få grunderna för att kunna starta upp din egen verksamhet eller helt enkelt bara förkovra dig tillsammans med din kamera under ett roligt och intensivt år!

På Fridhems Fotolinje vill vi att du som deltagare aktivt ska kunna vara med och påverka din utbildning. Vi lägger mycket tid på både individuell handledning och gruppdiskussioner om fotografi.

Fotolinjens primära fokus är berättande fotografi. Det är en medveten luddig term som kan inbegripa allt ifrån klassiskt dokumentärfotografi, bildjournalistik, porträtt, men också gestaltande fotografi, konceptuellt konstfotografi, dagboksfotografi och mycket mer. Vi brinner för att berätta med bild och lär dig alla tricks vi kan.

Innehåll

Höstterminen

Under höstterminen går vi igenom tekniken från grunden, alltifrån slutare/bländare till mörkrum, filmframkallning, Photoshop, studioblixtar och utskrifter. Vi arbetar med din kreativa process och ditt fotografiska uttryck. Du får också i kortare projekt testa på olika typer av fotografi, exempelvis porträtt, reportagefotografi och gestaltande iscensatt fotografi. Vi åker gemensamt på utställningar, studiebesök och fotoresor runt om i regionen.

Vårterminen

Vårterminen ägnas till stor del åt ett längre fotoprojekt som du väljer själv. Resultatet blir bland annat en slututställning tillsammans med dina klasskamrater i maj. Det längre projektet varvas med kortare workshops och föreläsningar om vidareutbildning och egenföretagande. Under vårterminen finns det också tid och möjlighet att göra arbetsprover till andra utbildningar med lärarhandledning.

Resa

Under våren gör vi också en gemensam fotoresa till ett europeiskt resmål som klassen själva bestämmer. Tidigare år har fotolinjen t.ex. varit i Istanbul, Porto, Rom, Berlin och Warszawa. Under veckan genomför du fotouppgifter och går på relevanta utställningar.

 

Praktik

Två veckor varje termin gör Fotolinjen praktik. Praktiken kan ske hos en fotograf, tidning, reklambyrå, museum eller någon annan lämplig arbetsplats. Du hittar själv den praktikplats du vill vara på, naturligtvis med hjälp av dina lärare om du vill.

 

Samarbeten

Fridhems folkhögskola är en folkhögskola med kulturinriktning. Under året gör vi flera samarbeten med de andra kulturlinjerna på skolan, exempelvis Teaterlinjen och Musiklinjen.

Vill du se vad tidigare deltagare har gjort under sin utbildning, titta gärna in på Fotolinjens egna hemsida: http://www.fridhemsfotolinje.se   

 

Lärare

Andrea Ericsson och Emmalisa Pauly     Kontaktlärare

Alla lärare på Fotolinjen är också verksamma fotografer.

Ansökan

Fotolinjen kommer inte att ta emot ansökningar för hösten 2019!