Berättarpionjärerna

ANSÖK HÄR

Sista ansökningsdag 1 juli 2017

Alla kan berätta en historia. Att fängsla en publik med sin berättelse är ett hantverk som de flesta kan bli bra på. Över hela världen och i alla kulturer har berättandet varit det självklara mediet för att förmedla kunskaper, erfarenheter och värderingar – och för att underhålla. För många är den fiktiva berättelsen det mest kraftfulla metoden för att komma nära sanningen.

 Digitaliseringen har skapat nya möjligheter för hur man kan berätta en historia. Transmedialt berättande innebär att en berättelse kan förmedlas på olika sätt på olika plattformar, till exempel i text, i bild eller på film, i scenisk gestaltning eller varför inte i ett flöde på social medier, en blogg eller en podcast. Det transmediala berättandet innebär nya möjligheter att nå ut till en publik och dessutom engagera den som medskapare, och dels hitta samarbetspartner och finansiärer till kulturprojekt.

 På Fridhems folkhögskolas tjugo veckor långa kurs Berättarpionjärerna får du möjlighet att utveckla eller vidareutveckla en berättelse eller en berättelsedriven konceptidé till ett färdigt, kommunikativt projekt redo att presenteras för omvärlden. Du lär dig grunderna i berättande: karaktärsutveckling, världsbygge, handling, dramaturgi, tema och manusförfattande. Du får testa olika sätt att arbeta med genrer och berättarstrukturer. Du får redskap för att identifiera de frågor och perspektiv du själv tycker är intressanta att utforska. Du får möjlighet att laborera med berättelsen i olika former som film, bild, spel, musik, bildkonst, scenframställning eller sociala medier – det är ditt eget intresse och din lust att experimentera som avgör uttrycksformerna.

 Kursen pågår från 16 januari till 2 juni. Kursen ges delvis på distans med 2–3 träffar per månad på Fridhems folkhögskola, kompletterat med kursmaterial som tillhandahålls via nätet och personlig handledning på distans. Kursen avser att skapa en öppen och kreativ miljö där kursdeltagarna inspirerar och stödjer varandra i sitt skapande. Deltagarna förutsätts ha egen mobil med videokamera samt en dator att arbeta med. Observera att en stor del av studiematerialet är på engelska och många av exemplen är hämtade från film och TV-serier på engelska.

Ansökan

- Bifoga en kortare presentation av dig själv och beskriv varför du vill gå Berättarpionjärerna. Du får gärna skicka med en kort idé (max 200 ord) på en berättelse du gärna skulle vilja se förverkligad i ett eller flera medier.