Om Fridhem (GAMLA)

Tusentals personer har redan studerat här på vår folkhögskola

- nu är det din tur!

Vill du göra saker som du brinner för? Har du drömmar om en meningsfull sysselsättning? Är du sugen på att byta yrke?

På Fridhems folkhögskola finns en miljö som stimulerar till kreativitet, nytänkande och drivkraft. En miljö som hjälper dig att forma din framtid oavsett om du vill prova dig fram eller redan vet vad du vill. Folkhögskolans internat ger dig en unik möjlighet att börja om och finna din väg till din framtid. Under årens lopp har vi etablerat oss som en av landets vassaste folkhögskolor på kultursidan. Tidigare deltagares framgångar talar sitt tydliga språk:

Jazzlinjen förser musikhögskolorna med deltagare år efter år. Kursdeltagare från Teaterlinjen går vidare och blir antagna till skådespelarutbildningar i hela Sverige. Flera debuterande författare har gått på Fridhems folkhögskola. Filmlinjen ligger ständigt i topp bland landets filmskolor. Man kan också gå vår nya genrelösa musiklinje Fridhems Musiklabb. Och deltagarna från profilkurserna roffar åt sig platser till universitet, högskolor och yrkesinriktade folkhögskolor för att förverkliga sina innersta drömmar.

Hos oss på Fridhems folkhögskola kan du välja att läsa någon av våra Allmänna kurser med inriktning eller kulturlinjer. En kulturlinje passar dig som vill fördjupa kunskaperna inom ett kulturområde. Du ägnar dig åt musik, teater, film eller grafisk design på heltid. På allmän kurs läser du in behörigheter till fortsatta studier. Samtidigt får du ägna dig åt någon av inriktningarna Fotografi, Högskoleförberedande, Studieförberedande, Måleri och formspråk och Textil konst.

På sommaren förvandlas vår folkhögskola till en jättearena för folkbildning. Du kan välja mellan ett sjuttiotal kurser under sju intensiva veckor. Allt från skrivarkurser till en introduktion i ståupp. Lärorika dagar varvas med magiska och underhållande kvällar.

Kom och utvecklas på Fridhems folkhögskola. Din utveckling är lika viktig för oss som dig. En folkhögskola för alla!


Fridhems folkhögskola ligger på den skånska slätten i byn Svalöv och grundades 1873. Skolan är politiskt och religiöst obunden och huvudman för skolan är Föreningen Fridhems folkhögskola.

Skolan har en kulturprofil med heltidsstudier inom film, musik och teater. På Fridhems folkhögskola finns en miljö som stimulerar till kreativitet, nytänkande och drivkraft. En miljö som hjälper dig att forma din framtid oavsett om du vill prova dig fram eller redan vet vad du vill. Folkhögskolans internat ger dig en unik möjlighet att börja om och finna din väg till din framtid. Under årens lopp har vi etablerat oss som en av landets vassaste folkhögskolor på kultursidan.

Våra allmänna kurser har också de en kulturinriktning. Välj mellan foto, högskoleförberedande, studieförberedande, måleri och formspråk eller textil konst. På allmän kurs läser du in behörigheter till fortsatta studier. Samtidigt får du ägna dig åt någon av inriktningarna. En folkhögskola för alla!

På denna sida kan du läsa om folkhögskolans styrdokument, historik, träffa personalen eller se hur du hittar till oss.

 

Ingegerd Wärnersson!

Ordförande på Fridhems folkhögskola!

(Tryck på länken och se och lyssna!) Ingegerd Wärnersson

Ingegerd Wärnersson, före detta skolminister och landshövding blir ny ordförande på Fridhems folkhögskola!

Ingegerd Wärnersson, före detta skolminister i Göran Perssons regering och landshövding i Blekinge blir ny ordförande i Fridhems folkhögskolas styrelse från och med den 24 april 2014.

- Folkhögskola, och detta menar jag verkligen, är den finaste utbildning man kan gå, och då är jag ändå utbildad lågstadielärare. Folkhögskolan som utbildningsform innehåller bildning och gemenskap och tar hänsyn till hela människan, säger Ingegerd.

Hon ser fram mot att möta alla unga vuxna människor som är nyfikna på livet. Ingegerd vill gärna, på olika sätt, stötta och driva verksamheten framåt. Hon kommer gå dit med öppna ögon och öron och lära sig av alla kursdeltagare, personal och styrelsemedlemmar. Sedan är hon beredd att börja utveckla och styra.

 

Fakta om Ingegerd Wärnersson

Ingegerd var skolminister i Göran Perssons ministär i den socialdemokratiska regeringen 1998-2002. Senare blev hon landshövding i Blekinge län från 2002 till september 2008.

Hon var riksdagsledamot för socialdemokraterna 1988-91 och 1994-1998. Under den senare perioden var hon ledamot i både riksdagens utbildningsutskott och valberedning. Hon fick utredningsuppdrag om nya läroplaner och uppdrag i UNESCO och Europarådet.

Under sin tid som skolminister genomförde hon bland annat maxtaxereformen i barnomsorg och förskola, allmän förskola för fyra- och femåringar, kunskapslyftet samt KY-utbildning.

Ingegerd Wärnersson är utbildad lågstadielärare och arbetade på Rosengård i Malmö tio år, under åren 1969- 1978 där hon var med och byggde upp Örtagårdsskolan.

Efter åren i Malmö flyttade hon till Förslöv där hennes syster bodde och började arbeta som lärare i en ”B-skola” i Torekov, i Båstad kommun där hon sedan blev rektor. Under denna period började hon intressera sig för kommunpolitik och blev så småningom ordförande i Båstads arbetarekommun.

Numera är hon bosatt i Malmö.